04 Şubat, 2008

internet üzerinden alışveriş yaparken dikkatli olalım

Bilgisayarla tanıştığımdan beri hep teknolojinin nimetlerinden yararlanmayı tavsiye ediyorum. Teknolojiyi kullanarak belki birçok dertten kurtuluyoruz. Bizim evde ödemem gereken yaklaşık 10 fatura çeşidi var ve bunu aylık bazında düşünürsek hepsine ortalama bir saatimizi verdiğimizi düşünürsek değerli olan zamanımızın 10 saatini teknoloji olmadan boşa geçirmiş olduk. Oysa bütün faturaları bankamıza otomatik ödeme yapabiliriz yahut otomatik internet üzerinden yine banka aracılığıyla yapabiliyoruz. Alışveriş siteleri için bu durum biraz farklı şahsen alışveriş yapmaktan hoşlandığım için birçok ürünü kendim almak bana daha mantıklı geliyor.
Buradan şunu çıkartabiliriz fazla zamanımızı alan ve bize zevk vermeyen alışverişleri internet üzerinden yaparsak avantajlı çıkarız.
Peki, internet üzerinde alış veriş yapmak güvenli midir?Hep tavsiye ettiğim bu nimetin yüzde yüz güvenlidir demek isterdim ama ne yazık ki cevap olumsuz. Bu şu anlama gelmiyor "Eğer güvenli değilse alış veriş yapmayalım" . Marka oluşturmuş alış veriş siteleri çok sayıda var. Yurt dışındaki sitelerin çoğu ise güvenli diyebiliriz oysa bizde çok akıllı insanlar olduğundan maalesef güvenli site bulmak zor oluyor. Siteleri birer market olarak düşünürsek hangisinin kazıkçı olduğu aslında aşağı yukarı belli olur.
Hangi sitelerden alış veriş yapmalıyımGüvenli siteleri tespit etmek için mutlaka sitenin bir köşesinde "Hakkında" yazısı bulunmalıdır. Buradan bir ön bilgiye sahip olduğumuz siteden alış veriş yapmadan önce kısa bir araştırma yapmak bizim yararımızadır. O siteden alışveriş yapanların yorumları önemlidir ve şunu kesinlikle unutmamalıyız (Hiç kimse karşılıksız bize bedava(çok indirimli) bir ürün vermez).
Güvenli olmayan bir siteden alış veriş yaparsak ne olur;
Mert Alemdar arkadaşımızı tanımayan yoktur kendisi internetle haşır neşir biridir. Bir gazete ilanında gördüğü bir siteden alış veriş yapınca bakınız başına gelenleri kendi ağzından okuyunuz. Bu durumu kişisel olarak görmeyin ve onun başına gelen yarın bizim de başımıza gelebilir. Güvensiz sitelerin oyununa gelip kazık yiyip internetten soğuyacağımıza bence hemen önlemimizi almaya başlasak daha iyi olur. Mert bu arada geçmiş olsun

Hiç yorum yok: